Σελίδες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ


Τα βασικά τμήματα μιας αντλίας θερμότητας είναι:
1) Η βαλβίδα εκτόνωσης.
2) Δύο εναλλάκτες και
3) Ο συμπιεστής...
Σε αυτά τα τμήματα διέρχεται ψυκτικό υγρό!
Στάδιο 1ο: Η «βαλβίδα εκτόνωσης», εκτονώνει το ψυκτικό υγρό σε χαμηλότερη πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού.
Στάδιο 2ο: Το ψυκτικό υγρό περνάει από τον εναλλάκτη θερμότητας ή αλλιώς εξατμιστή. Αυτός ο εναλλάκτης μπορεί να είναι εναλλάκτης αέρος-υγρού ή νερού-υγρού (στην περίπτωση της γεωθερμίας). Το ψυκτικό υγρό λόγω της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, εξατμίζεται και βγαίνει σε αέρια μορφή, έχοντας αυξήσει τη θερμοκρασία του.
Στάδιο 3ο: Το «ψυκτικό υγρό», πλέον σε αέρια μορφή, περνάει από τον συμπιεστή όπου συμπιέζεται, αυξάνεται η πίεσή του και κατά συνέπεια ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία του.
Στάδιο 4ο: Η παραπάνω θερμοκρασία είναι και αυτή που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού των σωμάτων θέρμανσης, των σωλήνων ενδοδαπέδιας θέρμανσης, των fan coil, ή του νερού χρήσης.
Το «ψυκτικό υγρό» (σε αέρια μορφή) μέσω ενός συμπυκνωτή μεταφέρει την θερμότητα του στο νερό που χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα, να υγροποιηθεί και πάλι! Στη συνέχεια, το ψυκτικό υγρό διέρχεται ξανά από την βαλβίδα εκτόνωσης για να επαναλάβει τον κύκλο του.


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ



Γιατί λοιπόν αποτελεί η αντλία θερμότητας έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης?

Γιατί ανταλλάσει θερμότητα με το περιβάλλον!! 

Με άλλα λόγια ο καταναλωτής χρησιμοποιεί την ενέργεια που υπάρχει άφθονη στον αέρα ή στο έδαφος
 

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ


Παράδειγμα συμπίεσης:
Σε μία τρόμπα ποδηλάτου δοκιμάστε να βάλετε το δάχτυλό σας στο ακροφύσιο και πιέστε. Θα αισθανθείτε το δαχτυλό σας να ζεσταίνεται. Φανταστείτε ότι κάπως έτσι επιτυγχάνεται και η αύξηση θερμοκρασίας στον συμπιεστή, της αντλίας θερμότητας.

Το αντίστροφο ισχύει κατά την εκτόνωση.

Παράδειγμα εξάτμισης:
Όταν βράζουμε νερό στο μάτι της κουζίνας διοχετεύουμε ηλεκτρική ενέργεια.  Όταν το νερό φτάσει στους 1000C, τότε εξατμίζεται.
Στο ψυκτικό υγρό αντίστοιχα χρησιμοποιούμε ενέργεια από το περιβάλλον.
Εξαιτίας της συστασής του, εξατμίζεται σε πολλή χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτή του περιβάλλοντος αρκεί.
Παράδειγμα συμπύκνωσης:
Το χειμώνα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό μας, παρατηρούμε συχνά τα τζάμια να θολώνουν. Αυτό που βλέπουμε, είναι η υγρασία του περιβάλλοντος που έχει συμπυκνώθεί στις γυάλινες επιφάνειες, καθώς αυτές έχουν πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το εσωτερικό του αυτοκινήτου!